Centrum pro rodinu
Jitřenka Hranice

736 239 179
cprhranice@ado.cz

MENU

stažený soubor

Avokádo- je to taková zvláštní zelená (hnědá) hruška, která má čím dál tím více milovníků. Někteří sice ví, že je zdravé, ale protože netušili, jak se jí, tak jejich první zkušenost byla převážně nepříliš dobrá a na avokádo zanevřeli.

Trošku si tedy avokádo nejdříve představíme a pak nabídneme i nějaký dobrý receptík ;)

Proč tedy avokádo konzumovat?

Avokádo obsahuje bílkoviny, vitamíny a minerální látky ve velice hodnotném složení. Má mnoho lecitinu, důležitého pro nervy a mědi, nezbytné pro tvorbu červených krvinek.
Dodává obzvláště mnoho vitamínu B6 (pyridoxinu).

Avokádo obsahuje následující důležité látky: vápník, fosfor, železo, sodík, draslík, vitamín A, vitamín C,
vitamín B2, B5, B6, B9, E, K, hořčík, měď, mangan...

Avokádo má vysoký přirozený obsah tuku, zhruba 10 až 15%. Tři čtvrtiny tohoto podílu tuku se vyskytují ve formě nenasycených mastných kyselin.

Konzumace avokáda pomáhá při hubnutí, podporuje duševní svěžest, bdělost a soustředění, mírní menstruační potíže, napomáhá žaludečním šťávám lépe využít bílkoviny, podporuje tvorbu červených krvinek, je ideálním zdrojem bílkovin.
Působí blahodárně na sliznice a klouby.

Ženy, které pravidelně jedí avokádo a tu a tam si dopřejí masku z rozmačkaného plodu, dělají pro svoji pleť to nejlepší.
Vitamín E z avokáda působí zevnitř na vazivové tkáně a odpuzuje volné radikály. Mastná avokádová maska vyživuje suchou a šupinatou kůži, zvláčňuje vyschlou pleť, vyhlazuje ji a zbavuje vrásek.

V celé Střední a Jižní Americe si lidé cení avokáda pro jeho extrémně vysoké výživové hodnoty.
Mayové považují avokádo za vzácnou potravinu, díky které zůstávají klouby velmi dlouho volně pohyblivé a pokožka mladistvá a pružná.

Avokádo rovněž může zcela snížit hladinu cholesterolu, aniž by byla jakkoli změněna vysoká hustota lipoproteinů či „příznivého" cholesterolu.

Jak na AVOKÁDO?

Základem je výběr správného ovoce. Mnoho lidí si plod znechutilo díky tomu, že koupili to, co se obvykle nabízí v našich obchodech. Čili něco tvrdého zeleného a tím pádem nezralého a nedobrého. Ideální avokádo nám při zmáčknutí jemně pod palcem povolí, ale na takové nenarazíme příliš často. To neznamená, že musíme čekat, dokud se neobjeví perfektní plod. Můžeme koupit i tvrdé ovoce a doma ho prostě necháme několik dní v teple dojít. Pak teprve můžeme přistoupit ke konzumaci.

Zralé avokádo rozřízneme podélně napůl -uprostřed je dost velká pecka-tu neřežeme, jen ji jakoby okolo obkrojíme. Potom krouživým pohybem od sebe obě poloviny oddělíme. V jedné nám zůstane pecka.  Do pecky zasekneme nůž (jako bychom řezali) a zase krouživým pohybem lehce vyjmeme pecku z dužiny.

Asi nejznámějším pokrmem z avokáda je guacamole ( salsa) , která má spoustu různých obměn složení.....A tady už pár ověřených receptů z avokáda.

Avokádová pomazánka s česnekem10484780 10202399583406970 4006712175793198742 o

1 zralé avokádo

Šťáva z limetky nebo citronu (je nutná-brání hnědnutí jako u jablek)

Sůl, pepř

Česnek 1-2 stroužky, dle chuti

Tvarohový nebo tavený sýr (ale nemusí být)

Postup:

Dužinu ze zralého avokáda buď rozmačkáme vidličkou nebo rozmixujeme a zakapeme citronem.  Přidáme rozmačkaný česnek a sýr a osolíme, opepříme dle chuti. Pomazánku podáváme na opečeném toastu, čerstvém chlebu či housce...Je opravdu výborná ;)

Avokádová pomazánka s fazolemi

1 zralé avokádo

Sůl, pepř

Bílé fazole v plechovce

Citronová nebo limetková šťáva

Jarní cibulka

Postup:

Dužinu ze zralého avokáda buď rozmačkáme vidličkou nebo rozmixujeme, zakapeme citronem. Přidáme přecezené bílé fazole z plechovky, taktéž rozmačkané nebo rozmixované, osolíme a opepříme dle chuti a přimícháme najemno nakrájenou jarní cibulku. Pomazánku podáváme na opečeném toastu, čerstvém chlebu či housce.

Bannery

Jsme na facebooku

Sms služba

sms

Chceme se spolu s vámi modlit za vaše úmysly.

+420 731 731 800

Časopis IN

2024 © Copyright | Všechna práva vyhrazena | Tvorba: GLIPS | Login | Administrace | cprhranice@ado.cz